Dikkat ! Bu site yoğun miktarda kültür-sanat içerir.
e-mail:kulturcoo@gmail.com

Korku ile Örülmüş Duvar: Çin Seddi

          Şimdi okuyacağınız yazı, Dünya'nın en eski ve büyük askeri savunma projesi ile ilgilidir. Çin Seddi'nden bahsettiğim oldukça açık sanırım. Evet, başlangıçta Çin Seddi, 20 ayrı Çin krallığının kuzeyden ve batıdan gelen etnik toplumları geri püskürtmek amacı ile kendi krallıklarının etrafını kuşatan setlerden ve burçlardan oluşuyordu. Bundan önce bu krallıklar, birbirleri ile dumanla ve ulak ile irtibat sağlıyorlardı. Tabi bu duvarlardan sonra savunma ve iletişim oldukça kolaylaşmıştı ve artık rahat bir nefes almışlardı. Fakat bir ayrıntıyı unuttular. Yıllardır aralarında yeri gelip sosyal kaynaşma olan(fakat benliklerini kaybetmeyen), yeri gelip tarihlerinde ki en büyük savaşları kendileriyle yaptıkları Türkler'i...
          Duvarın yapısı çok kuvvetli değildir. Yani her bölümü tuğladan yapılmamış, bazı yerleri zayıf ve güçsüz kalmıştır. Ayrıca boy olarak oldukça kısadır. Seddin yıkılmış olan kısımları dışında günümüze 6000 km'lik kısmı sağlam bir şekilde ulaşmıltır.


       

           Zamanında Çinliler'in Türklere işkence yaptığı, birçok savaşlarda karşı karşıya kaldığı tarihi kaynak destekli bir şekilde mevcuttur. Fakat Türkler toparlanır, bağımsızlıklarını kazanırlar ve sayısız müthiş liderler ile tarihin geri kalan yıllarında Çinliler'in korkulu rüyası haline geldiler. Ve artık Çinliler, o kaynağı belli olmayan etnik gruplardan korunma derdini bırakmışlar ve kendilerini Türkler'den korumak için tüm krallıkları bir araya getirip, Çin Seddi'ni birleştirdiler. Öyle korkmuş olmalılar ki, Ekvator'u bile aşan 50.000 km uzunluğunda bir duvar ördüler. İşte burada Türkler'in savaşçı ruhlarına rağmen akılcı mantık ve yaklaşımları devreye girmiş. Atalarımız, istese Çin Seddi'ni aşabilecek durumdayken, önce halkın refahı deyip, İpek Yolu'nu himaye altına almak istemişler ve Çin'i vergiye bağlamışlardır. Fakat elbetteki, bu duvarın muhteşem bir mimari eser olduğu, inanılmaz bir işçi gücüyle yapıldığı ve günümüze uzanmış harika bir eser olduğu gerçeğini değiştirmiyor.


       

           Kısacası, bu heybetli ve yılan gibi kıvrımlı bir şekilde yol almış duvar, Dünya'nın eski savaşlarından çoğuna karşı ayakta durmayı başarmış ve günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Eğer fırsat bulunursa, kesinlikle gidip görülmesi yerlerden birisi.

                                                                                                  Furkan ÖZDEMİR

3 yorum:

  1. Türklerin medeniyete dolaylı katkısı:)

    YanıtlaSil
  2. türkler veya mogolistan o cengaz han savaşçı kahraman güçlü. çinliler biraz korkunç

    YanıtlaSil

Bu sitenin hakları Da Vincinin şifreleriyle aynı odada saklanmaktadır. ®