Dikkat ! Bu site yoğun miktarda kültür-sanat içerir.
e-mail:kulturcoo@gmail.com

Bir Osmanlı Payitahtı:BURSA

Bizans tekfurlarına ev sahipliği yapmış,eski Osmanlı başkentinin adıdır Bursa...1326 yılında Osmangazi'nin vasiyetini üzerine ordularını toplayan Orhangazi,yoğun bir kuşatma sonrası şehri ele geçirmiş ve şehrin anahtarını dönemin Bursa tekfurundan almıştı.Babasının vasiyetini yerine getiren Orhangazi,babasının ruhunu huzura erdirmek için mezarını Bursa'ya defnetmiştir.

Birçok yangın ve istilayla karşılaşan bu Osmanlı şehri,en ağır acıyı I.Dünya Savaşından sonraki Rum işgalinde yaşadı.Rumlar Türk köylerini yakıp yıkmış,müslüman Türklere eziyet etmeye başlamıştı.Manevi değerlere de saldıran işgalci güçler,Osmangazi’nin türbesinde içki alemi düzenlemiştir. Daha sonra sarhoş olan Yunan komutan, Osman Gazi'nin sandukasını tekmeleyip ‘’ Kalk ey koca sarıklı, koca Osman! Kalk da torunlarının halini gör ! Kurduğun devleti yıktık. Seni öldürmeye geldim !’’ diye bağırdı. Ayrıca sandukaya yaslanıp poz verirken, fotoğrafçısına "Çek bakalım bir Bursa hatırası" diye seslendi.Mehmet Akif bu olaya ithafen bülbül şiirinde şu dörtlüğe yer vermiştir:

Hayalimden geçerken şimdi, fikrim herc-ü merc oldu,

Selahaddin-i Eyyubi’lerin, Fatih’lerin yurdu.

Ne zillettir ki Nakus (kilise çanı) inlesin beyninde Osman’ın;

Ezan sussun, fezalardan silinsin yâdı Mevla’nın!



8 Temmuz 1920'de Bursa düşman işgalinden kurtulmuş,ve 2 yıl 2 ay 2 gün süren bu rezil istila bir son bulmuştur.Cumhuriyet Bursa'sı ise tarih ile modernliği birleştiren bir görünüme bürünmüştür.





-Tarihiyle Bursa :

Tarihle,teknolojinin harman olduğu bu şehirde sayısız Osmanlı mirası bulabilirsiniz.Bu miraslardan en bilineni Ulu cami ve muradiye de bulunan popüler kültürün etkisiyle daha da bilinen Muradiye Külliyesidir.Bu külliye 2.Murad tarafından yaptırılmış ve içerisinde Mahidevran sultanın ve oğlu şehzade Mustafa'nın türbeleri yer almaktadır.

Bursa deyince Yeşil Türbe'den bahsetmemek olmaz.Mehmet çelebi tarafından yaptırılan bu harikulade türbe,Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bulunuyor.Yeşil türbe adını içerisindeki iznik çinilerinin renginden alır.Günümüz teknolojisi ile bile Yeşil Türbedeki çinilerinin aynısını yapmak mümkün değildir.

Diğer bir tarihi değer ise 1422'de Irgandalı Ali'nin oğlu Hacı Müslihiddin tarafından inşa edilen Irgandı Köprüsü.Bu köprüde zanaatçılar geleneksel el sanatlarını icra eder ve satışa sunardı.





-Doğasıyla Bursa:

Bursa deyince Uludağ'dan da bahsetmemek olmaz.2.543 metre yüksekliği ile Marmara bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağ,yaz-kış seyrine doyum olmaz manzaralar bırakıyor insana.Kışın kayak severlerin akın ettiği bu dağ,yazın ise yerel şenliklere ve doğa severlere ev sahipliği yapıyor.

-Şampiyon Şehir Bursa:
Bursa'da 25 bin farklı görüşlere sahip kişiyi aynı çatı altında nasıl bir araya getirebilirsiniz ? Cevap basit,farklılıkların ortak noktası: BURSASPOR. Maçlarını her zaman dolu tribünlere oynayan Bursaspor 2009-2010 sezonunda şampiyon olarak Anadolu'dan çıkan ikinci şampiyon ünvanını kazanmıştır.Şampiyon olduktan sonra ülkemizde şampiyonlar liginde temsil eden Bursaspor, Bursa'ya gelen Manchester United taraftarını kendine hayran bırakmıştı..

Bir Şehrin hikayesini anlatmaya çalıştım,dahasını görmek için Bursayı gezmenizi tavsiye ediyorum.

Tarihinle,Doğanla,Sporunla çok yaşa YEŞİL BURSA !

                                                                              Editör:Eren Akdoğan

0 yorum:

Bu sitenin hakları Da Vincinin şifreleriyle aynı odada saklanmaktadır. ®