Dikkat ! Bu site yoğun miktarda kültür-sanat içerir.
e-mail:kulturcoo@gmail.com

Bir Osmanlı Rüyası:Marmaray















Marmaray,yüz yıllık geçmişiyle tarih kokan bir proje...İlk kez Abdülmecid Han tarafından dile getirilen ''boğazın altından geçme'' fikri, Abdülhamit Han tarafından projelendirilmiş ancak yapılamamıştır.

Yıl 1906,Hicaz demir yolunu tamamlayarak İstanbul'u Arap yarımadasına bağlayan Sultan Abdülhamit Han,İstanbul ile balkanları denizin altından geçen bir demir yolu hattıyla birbirine bağlamayı hayal etmişti.Projeleri ve alt yapıyı yapan Sultan,büyük hayalini gerçekleştiremeden tahtan indirilmişti.

Türkiye Cumhuriyetinde,1960'lara kadar dile getirilemeyen Marmaray projesi;1961 yılında gündeme gelmiş,ancak darbe rejimi tarafından gündemden düşürülmüştür.

1987 yılına kadar darbeler,ekonomik krizler ve siyasi çalkantılar yaşayan Türkiye,bu tarihten sonra ekonomik yönden rahatlamış ve siyasi istikrara kavuşmuştu.1987 yılında fizibilite çalışmalarına başlanan Marmaray projesi,1998 yılında proje aşamasını tamamlamış ve 2004 yılında yapımına başlanmıştır.

2009 yılında bitirilmesi planlanan proje,tarihi buluntular nedeniyle 4,5 yıl gecikmiş,29 Ekim 2013 Cumhuriyet bayramında proje tamamlanmış ve halka sunulmuştur.Diğer bir deyişle ''Abdülmecid'in efsanesi,Abdülhamid'in rüyası,150 yıllık bir proje gerçekleştirilmiş ve önce İstanbul'a sonra Türkiye'ye ardından tüm dünyaya kazandırılmıştır.

Marmaray dünya basınında geniş yer buldu.Bu projenin Türkiye'nin ekonomik yönden gelişmişliğinin bir göstergesi olarak kabul edilmiş ve Londra ve Pekin'in birbirine demir yolu ile bağlandığı dile getirilmiştir.

Bende İstanbul'da olmamım vermiş olduğu avantajla bir perşembe günü marmaray'ı ziyaret ettim.Boğazın derinliklerinde ilerlediğini hissetmek,yeni kapıda tarihi koklamak gerçekten çok ayrı bir duygu...Saatleri bulan yolculuğun 4 dakikaya sığdırmasıda ayrı bir avantajı.Haydi Marmaraya.


Editör:Eren Akdoğan

0 yorum:

Bu sitenin hakları Da Vincinin şifreleriyle aynı odada saklanmaktadır. ®