Dikkat ! Bu site yoğun miktarda kültür-sanat içerir.
e-mail:kulturcoo@gmail.com

İyi Ki Doğdun Şair Ceketli Çocuk





"Bu arada; hiç başımızdan eksik olmayan gökyüzüne, günün karanlık saatlerine, ara sıra kopsa da fırtınalara, bir gün boğulacağımız denizlere, eski günlere, neler olacağını bilmesek de geleceğe, kötülüklerle dolu olsa bile tarihe, tarihin akışını düze çıkarmaya çalışan tüm güzel yüzlü çocuklara, Donkişotlar 'a, ateş hırsızlarına, Ernesto "Çe" Guevara'ya, yollara-yolculuklara, sevgililere, sevişmelere, sadece düşleyebildiğimiz olamamazlıklara, üşürken ısınmalara, her şeyden sıcak annelere, babalara ve tadını bütün bunlardan alan şarkılara kendi sıcaklığımızı gönderiyoruz. Kötü şeyler gördük. Savaşlar, katliamlar, ölen-öldürülen çocuklar gördük. Kendi dilini, kendi kültürünü, kendisini kaybeden insanlar, topluluklar gördük. Yanan köyler, kentler, ormanlar, hayvanlar gördük. Yoksul insanlar, ağlayan anneler, babalar, her gün bile bile sokaklarda ölüme koşan tinerci çocuklar gördük. Biz de öldük. Ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya."   Kazım Koyuncu

7 Kasım 1941,karadenizin hırçın sularının dövdüğü Trabzonda bir çocuk dünyaya geldi.Bir çocuk ki büyüdüğünde;üniversitede devrimci,karadenizde kemençeci,İstanbulda müzisyen,''Gülbeyaz'' dizisinde oyuncu olarak adlandırılacaktı.Yıllar sonra verdiği röportajında şöyle diyecekti büyük üstad:


"Ben bir müzisyenim, ondan sonra biraz Karadenizliyim, ama hepsinin ötesinde ben bir devrimciyim. Ve gerçekten doğru bildiğim bir şeyi en azından çok zorlanırsam ortaya koymaktan çekinmem" Kazım Koyuncu


1992'de müzik hayatına başlayan Kazım Koyuncu, Viya (2003),Hayde ! (2004) albümlerini çıkarttı.Dünyada Bir Yerdeyim(2006) adlı albümü ise üstad öldükten sonra halk evleri tarafından düzenlenmiş ve satışa sunulmuştur.Cem Yılmaz'ın ''Av Mevsimi'' filminde seslendirdiği türkü Kazım Koyuncuya aittir. 


Çernobil faciasının karadeniz insanına zarar verdiğini ve kanser ettiğini her fırsatta dile getiren  Kazım Koyuncu,25 haziran 2005'de akciğer kanserine yenik düşerek hayatını kaybetmiştir.On binlerin bir araya geldiği cenazesi,doğduğu topraklara Trabzon'un Pançol köyüne defnedilmiştir.


                                                       Gitmişti büyük üstad,arkasında binlerce Kazım Koyuncu bırakarak.


Editör:Eren Akdoğan

0 yorum:

Bu sitenin hakları Da Vincinin şifreleriyle aynı odada saklanmaktadır. ®