Dikkat ! Bu site yoğun miktarda kültür-sanat içerir.
e-mail:kulturcoo@gmail.com

Çepniler


Çepni kelime anlamıyla, düşmanı gördüğü yerde savaşan manasına gelmektedir. Oğuzların üç oklar boyuna mensup olan çepniler, Anadoluya ilk gelen aşiretlerden biridir. 1461 Trabzonun fethine kadar olan dönemde, bu bölgenin Türkleşmesinde büyük bir rol sahibidirler. 1277 yılında Trabzon Rum İmparatorluğunu yenerek Sinop'a yerleşen Çepniler, 1301'de de Giresunu alarak yüzyıllar boyu sürecek karadeniz serüvenini başlattılar.

Trabzon Rum İmparatorluğunun ilerlemesini durduran Çepniler, Fatih Sultan Mehmet Trabzonu alana kadar olan süreçte Batı Karadenizin Türkleşmesini sağlamışlardır. Giresun'un daha çok kırsal kesimlerinde yer alan Çepniler, Doğankent, Harşut ve Tirebolu kesimlerine kadar hakim olmuşlardır. Daha sona Osmanlı hakimiyetine giren Çepni aşireti, yaşadıkları yerlere adını vermiştir. Osmanlı kaynaklarına göre Giresun'a vilayet-i çepni denmektedir.

Çepni Aşiretlerinin Bulunduğu Alanlar

Türkmen Safevi İmparatorluğunu Şah İsmail'in kişisel muhafızlarının tamamı çepnilerden oluşmaktaydı. Yine bu durum Cumhuriyetinin kurulduğu ilk yıllarda Atatürk'ün şahsi muhafızlarının Topal Osman önderliğindeki çepnilerden oluşması bu boyun ne kadar cesur, güvenilir ve mert olduğunun bir kanıtı olarak gösterilebilir.

Atatürk'ün Özel Muhafızı Topal Osman Ağa ve birliği

Peştamalleriyle yaylada bulunan çepni kızları.

Bir Giresunlu olarak yıllardır cevaplandıramadığım soruyu bu aralar biraz daha netleştirmiş bulunmaktayım. Gerek örf-adetlerimizle, gerek giyiniş tarzımızla vilayet-i çepniye ait olduğumu düşünüyorum.



Eren Akdoğan

0 yorum:

Bu sitenin hakları Da Vincinin şifreleriyle aynı odada saklanmaktadır. ®