Dikkat ! Bu site yoğun miktarda kültür-sanat içerir.
e-mail:kulturcoo@gmail.com

Bir Tatlı Bela: Kar

Kar  bilimsel anlamıyla hava sıcaklığının 0'ın altına düştüğü durumlarda su buharının katılaşıp,küçük buz kristalleri olmasına deniyor.

Sıkıcı bilimsel terimlerden kurtularak,şu soruyu soralım.Kar bize ne ifade ediyor ?

-Eğer çocuksan,karın yağmasını dört gözle beklersin.Keşke şu beyaz şey düşse de sokağa,birde karlar üzerinde oynasak oyunlarımızı dersin.Mesela,kar topu oynayalım,kardan adam yapalım(asla filmlerdeki gibi yapılmaz),mahallenin çatlak teyzesini vuralım kar toplarımıza dersin.



Eğer çocuksan,kar senin için eğlencenin kelime anlamıdır.Şunu hatırlarsınız mutlaka,eğer kar geceden hafif yağıyorsa,''ulan bu kar kesin tutmaz,yarın okul olur offf'' dersiniz.(Tanıdık geldi öyle değil mi ? )Anneniz sabah sizi kaldırır ''Evladım kalk,sokak bembeyaz...Okula da kaldırmadım seni tatilmiş  okullar televizyon söyledi'' der.Her sabah yataktan kalkmak için zorlanan ve   '' 5 dakika daha anne  yaa '' diyen çocuğun,pencereye nasıl koştuğunu görmelisiniz.O perdeyi kaldırıp,''gerçekten yağmışşş,anne hemen yemeğimi yiyeyim,dışarı çıkayım olur mu ? ''.Çocuk  en büyük kozunu oynar annesine karşı ''yemek''...Yemek bittikten sonra hemen montlar,eldivenler giyilir,sokağa koşulur.Sonra sonu gelmez oyunlar başlar kar üzerinde...

Dedim ya kar çocuklar için bir cennettir adeta.



 Eğer yetişkinsen,kar senin için oyun anlamını yitirir ve ona isimler takmaya başlarsın '' beyaz kabus,beyaz çile '' gibi...


Hayatındaki saflık,huzur,eğlence gitmiş;bunların yerini sıkıntı,stres ve geçim derdi almıştır yerini.Geceden dua ederek yatarsın '' Allahım,yarın önemli bir toplantım var,inşallah kar devam etmez '' dersin.Sabah lanet olası telefonunun sesini kısarsın,yüzünü yıkarsın ve korka korka yaklaşırsın pencerenin başına.Perdeyi kaldırıp baktığında gördüğün şey '' beyaz bir kabus''tur senin için.Kafandan binlerce fikir geçer,'' Bu havada arabamla gidemem,acaba toplantıya geç kalır mıyım '' diye düşünüp durursun ve bir de isyan patlatırsın derinden '' Allahım bugün bari kar yağmasaydı,nasıl yetişicem ben şimdi ''.


Büyük ihtimalle toplantına yetişemezsin ve '' beyaz kabus istanbul trafiğini felç etti  '' haberlerini izlersin...


Aslında birkaç fotoğraf yeterli,karın çocuklar ve yetişkinler üzerinde bıraktığı etkiyi.

Karın yağmasını dört gözle beklemeniz dileğiyle...

                                                                                                                  Eren Akdoğan 

0 yorum:

Bu sitenin hakları Da Vincinin şifreleriyle aynı odada saklanmaktadır. ®