Dikkat ! Bu site yoğun miktarda kültür-sanat içerir.
e-mail:kulturcoo@gmail.com

Hristiyanların Nasrettin Hoca'sı: Noel Baba

       
          
Şişman göbeği, tatlı suratı, kar beyazı uzun sakalı, başındaki kırmızı kukuletası, yardımcı küçük elfleri ve her biri 1 beygir gücündeki son model ren geyikli kızağıyla dere tepe dolaşır, noelden bir gece önce çocukların evine eğer mümkünse(geçebilirse) bacadan girip çocukların şömineye astıkları büyük çoraplara ve noel ağacının altına hediyeler bırakır, noel sabahına yakın o müthiş ve havalı "Ho Ho Ho" narası söyledikten sonra ortadan kaybolur. İşte bizim bildiğimiz Noel Baba. Peki kim bu pofidik adam, Hristiyan alemi için anlamı ne ve onlara göre kim Noel Baba? İşte size bildiğim bir rivayet.
          

          Günümüzde Noel Baba'nın Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesinde bulunan Eskiden Likya'da bulunan Patara şehrinde doğduğuna dair etrafta bir rivayet dolaşmaktadır. Asıl adı Nikola diye geçmektedir. Babası bir buğday tüccarıdır. Peki  ne oldu da bu adam birden Aziz Nikola oldu? Nikola'nın ailesi zengin ve varlıklıdır ki o zamanlar da Likya'nın altın zamanları. Nikola'nın ailesi oldukça hayırsever insanlarmış ve fakir gördükleri kişilere maddi yardımlar yaparlarmış. Daha sonra Nikola doğar ve herkez onun Tanrı'nın ailesine bir armağanı olarak görür. Yani Nikola hayırlı işlerin sonucu ve vesilesiyle Dünya'ya gelmiş hayırlı bir evlattır. Hatta herkes onun bir kurtarıcı olduğunu düşünmeye başlar. Öyle de olur. Nikola yaptığı bağışlar ve hayır işlerinden dolayı insanların aklında ve gönlünde "Fakirlerin Kurtarıcısı" olarak kalır ve birçok olağanüstü olayların baş adamı olur. Yani Noel Baba mucizeler gerçekleştirmeye daha gençlikte başlamıştır.

          
           İlerleyen zamanlarda Nikola'nın annesi ve babası ölür ve kendisine büyük bir miras kalır. Hayat Nikola'ya güzel diyebilirsiniz ama kendisi tüm mirasını hayır işlerinde harcama kararı almıştır. Bu sırada Patara'nın başka bir zengini iflas etmiş ve birden fakirliğin içinde bulmuştur kendisini. Adamın da 3 kızı var ve biri evlenme arifesindeydi. Nikola bu aileye yardım etmek ister ama bakın ki o da yardımın gizli yapılanı hayırlı olanıdır düşüncesiyle bu yardım isteğini direkt olarak adama belli etmez. Aklına bir fikir gelir ve bir gece adamın evinin çatısına çıkıp, bir kese altını kızın odasının camından içeri atar ve oradan uzaklaşır. Tabiki sabah altınları bulan kız sevinçten ne yapacağını şaşırır.
             
          

          Nikola daha sonra Kudüs'e hacca gider. Evet artık Nikola bir hacı. Tabi bu esnada Nikola mucizelerde baş rol almaya devam eder. Dönüşünde bindiği gemi duası sayesinda batmaktan kurtulur, hatta bir dizi insanı ölüyken diriltir. Nikola bir süre sonra Myra'ya göç eder. Fakat gittiği yerde baş rahip ölmüştür ve yerine kimin geçeceğine karar veremişlerdir. İşte Nikola burada gösteriyor Nasrettin hocalığını ve sabah kiliseye ilk varan baş rahip olsun diyor. E tabiki Nikola ilk varan olur ve kendisine mucizelerin adamı lakabının verdiği krediyle baş rahip olur. Nikola orada da boş durmaz, zamanında Myra'yı kıtlık döneminden kurtarmıştır.
                Noel baba yani Nikola, 60'lı yaşlarda ölmüştür. Kendisinin ebedi  uykusunda rahata ulaşması için harika bir lahit yapmışlardır kendisi için fakat Haçlı seferleri sırasında mezarı soyulmuştur hatta kemiklerinden bazıları bile çalmışlardır.Ama kemiklerinin bir kısmı Antalya'da müzede saklandığı söyleniyor. Evet, Noel Baba'nın bazı huylarının ve alışkanlıklarının nereden geldiği az çok belli sanki. Bu kadar insan tarafından sevilmesine de şaşılmamalı sonuçta bizim için ne kadar yılbaşı zamanı kendisiyle eğlendiğimiz ve gırgırını yaptığımız tombul bir amca olsa da, Hristiyan alemi için kendisi "Mübarek" bir adamdır.
                                                                                               Furkan ÖZDEMİR

0 yorum:

Bu sitenin hakları Da Vincinin şifreleriyle aynı odada saklanmaktadır. ®