Bir Enstrümandan Daha Fazlası: Kemençe
Vikipedi'nin tabirine göre, kemençe rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır.
Bu yazıda sizleri tabirlere, bilimsel açıklamalara, tarihe boğmak istemiyorum. Kemençeyi daha çok imgesel kısmını ele alarak anlatmak istiyorum. Bana göre kemençe demek; koca bir bölgenin, halkın kendini ifade etme şeklidir. Bazen en mutlu anlarda bazen ise en acılı anlarda devreye girer kemençe. Karadenizli bir ağıt yaktığı zamanda vardır o, horon oynarkende...
Çalmasını bilenin en yakın arkadaşı oluverir bir anda. Kemençe üstadı gittiği her yere yanında götürür arkadaşını. Cefakardır da. En kötü zamanlarında hep yanında olur onun. İyi günde milleti horana kaldırırken, kötü günde yakılan bir ağıtla ağlatmasını da iyi bilir.
Özetle, kemençe yalnızca bir bölgenin enstrümanı değil, bir bölgenin sevdası, aşkı, mutluluğu hüznüdür. Ne mutlu bu sevdayı gönlünde barındırabiline vesselam.
Eren Akdoğan
0 yorum: