Ütopik Siyaset
Felsefenin ya da felsefi düşünce sistematiğinin ortaya çıktığı ve kavramsal bütünlüğe erişecek olgunluğa geldiği yer olan Antik Yunanistan'da, insanlar düşünceye/düşünmeye değer verecek vakte, paraya ve özgür düşünce ortamına sahipti. Felsefe belki de bu nedenle zengin-aylak-boş insan uğraşı olarak görülmüş, ufka dahil edilmekten çekinilmiş ya da -kabaca- itelenmişti ancak Platon'un kaleme alıp cisme getirdiği ve Sokrates'in ruhu ve öğretilerine yön verdiği 'Devlet' adlı güzel eser, felsefi düşüncenin siyasi ideallerle olan paralelliğinin mümkün ve keyiflendirici olduğunu göstermekten ve öğretilebirliğe kapı açmaktan çekinmeyip, ön kabullerimizi de adeta parçalıyor!
Felsefeyle biraz olsun ilgiliyseniz ya da sabit fikirli değilim ve kitabın diyaloglarına katıldığım anda Sokrates beni kendi sorgulama, köşeye sıkıştırma yöntemleriyle ekarte ettiğinde sinirlenmeyip, kitabın sayfalarını hevesle çevirmeye devam edip ondan anlaşılır-basit kelimelerle ve doğru şekilde dinlemenin senteziyle gerçekleştirdiği keskin ve akılcı soru-cevap yöntemini kendi dogmalarımı yıkmak için kullanacağım diyorsanız, diyebilecekseniz, bu kitabı keyif, dikkat ve ilgiyle okuyacağınızı size şimdiden söyleyebilirim. İlk sayfalar ve henüz tanıştığınız karakterlerde ve yorumlarını anlamlandırmada biraz zorlandığınızı, her kelimeyi bilmenize rağmen hızlı düşünemediğinizi ve uzun konuşmalarda akıl tutulması yaşadığınızı dahi fark edebilirsiniz ancak okumaya devam ettikçe ve sizi ve düşünselliğinizi kabul etmesine izin verdikçe, ütopik veya sizin idealist dünyanızdan daha gerçek bir dünyanın manzaralarını deneyimleyebilmiş olacaksınız. Umarım keyif alırsınız.
Gizem CEVİZLİ
Güzel bi makale , Antik Çağda bile insanlar felsefe ve ütopik siyasetle kendilerini eleştirebilirken . Biz 21. yy o kadar krallaştık ki , Kendi kendimizi eleştirmeyi bırak , Başkalarının eleştirilerini bile umursamıyoruz. Felsefe bir sohbet , Eleştiri bir öğüt - Sİyaset ise bir yoldur . Bu tarz makalelerin devamını istiyoruz - Gayet Güncel bir konu.
YanıtlaSilYorumunuz için çok teşekkür ederim. Fikirler dile getirilmekten çekinilmedikçe pozitif yönlü değişim ve gelişim kaçınılmaz olacaktır bence de.
Sil